Monday, 7 April 2014

assalamualaikum ! 

fuhh ! fuhh ! fuhh ! fuhh ! *tiup*
berhabuknye .. siap ade bangkai cicak lagi . sarang labah-labah pon ade ..

-------------------------------------kerja pembersihan sedang dijalankan------------------------------------

okayh ! baru bersih . berkilat lagi :) haha . 

olla ~ jumpe lagi kite dalam post yang dah 5 bulan  tak update ! 
ulang suare , 5 BULAN ! haha XD
kalau ibu mengandung ni , dah ade bentuk  dah kandungan dalam perut tu ^^

kayh , zek nak citer pasal 5 bulan yang tak mngupdate tu ..
"pasal ape hang tak update ? " ni la nak citer ..
roll it !! 
about ,, november , kami , as EXCO sekolah and asrama dibubarkan ...
 ni , geng exco sekolah ! yag osem !

 ni time rehearsal pembubaran watikah :'( *kami gile gambar*


 ha ! ni baru gabungan kami ! exco school+hostel ><~

-------------------------------------end-----------------------------------------


now is time to serious ! fight ! go ! win ! 
haiyyak !! 
dush !! 



kem bahase arab tinggi w/ ustazah Syakirah :)

my mommy of the class 5 IKHLAS  :) MISS HER :-*

MASJID HISYAMUDDIN *sebelah sekolah*

RABBANI buat show time ade selang paper .. dapat relise tention skit :) *broken ejaan*

 then ,, kami !!! 

haha XP
 malam tu, kami ade BBQ just for f5 je . haha ><' sronok , bergambar banyak ^^
jamuan ni ,, WARDEN yang anjurkan for us :) thanks ya ! 
warden tersayang ><~



esok pagi tu .. sangat sedeyh .. semua nak balik .. haha . kami snap ! haha . jom ! 

hostel tersayang !

huhu .. bajet kat overseas jeh . haha . depa pandai action !

huhu .. siap bawak beg balik lagi .

---------------------------------------end-----------------------------------

kayh ,, selame seminggu kami team exco sekolah pergi holiday !! 
langkawi | bukit bendera , pineng .






with anak2 ustazah Syakirah ,imtinan n mariam !

----------------------------------------end------------------------------------


PLKN !
di Kem Karisma Kuala Pilah , Negeri Sembilan .

5 jan - 18 mac


my dormate with mentor :)

haha . hobi bile free .

hobby :)

 time to , MENEMBAK ! 

my geng !
me n my geng !

Tuan Komandan :)

setiap orang nak menembak ade seorang pengasuh :)

time to , camping ! 
2 hari , 1 malam di hutan . o.0

kelaparan ~
then ade BERENANG .. maaf . tak de pic la .. 

malam terakhir kami ..
malam akrab nama diberi :) 
bertemakan BOLLYWOOD .

kami with cikgu din and cikgu fairus !


yeah !!! kem dah habis :))))
 -------------------------------------end-----------------------------------

then , tibenye hari amek result ..
alhamdulillah . mine ? okayh ^^ 
bersyukur ape adanya ! ><

--------------------------------------end-----------------------------------
then , terpilih oleh NYA menjadi fasilatator dalam 
 program Daurah Remaja Islam di Masjid Negeri , Shah Alam .


kami je yang termuda :) ececeh ...

my team :)

piss !! haha . osem kan ? jom la join kami ! hihi :)
 hehe .. tu lah yang zie tak de sepanjang menghilang tanpe jejak kat dunia blog ni ^^
ampun maaf dihulurkan jika ade terkasar bahase sepanjang menaip ceritera ni * amboihh *
setakat tu je .. 
sebarang perkongsian akan di update ..

sekian , wassalam :)

stay SMILE | PRAY | CUTE | STRONG .
innallaha ma'ana :)

Friday, 13 September 2013

luasnye neraka

28 August 2010 at 15:13
Assalam Mu'alaikum Wbrth!!!
Sahabat semua...bacalah....
Ya Allah... takutnyer... bacelah sampai habis.. skjap jer..x smp 5 minit..pun!!!
YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami, kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami & semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.
Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH, namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.
Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah segala ibadah danamalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....

Luasnya Neraka


Yazid Ar Raqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:
Jibrail datang kepada Nabi SAW pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w

"'Mengapa aku melihat kau berubah muka?"

Jawabnya:

"Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar,dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."
Lalu nabi s.a..w. bersabda:

"Ya Jibrail, jelaskan padaku sifatJahannam."

Jawabnya:

"Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa,nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya:

"Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?"

Jawabnya:

"Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya dibawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiappintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaituyg lebih bawah lebih panas)"

Tanya Rasulullah s.a.w.:

"Siapakah penduduk masing-masing pintu?"

Jawab Jibrail:

"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s.. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'
Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya:

"Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"

Jawabnya:

"Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat."

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda:

"Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk kedalam neraka?"

Jawabnya:

"Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu."

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w.masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.

(Dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

DariHadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkankamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.
Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:
1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekorular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hastamengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua......Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159
"Sesungguhnyaorang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dariketerangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannyakepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dandilaknat oleh sekalian makhluk."

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM , TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP .

Bertanya orang kepada Rasulullah saw :

'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw:

 'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'. Bila qiamat datang maka malaikat datang kekubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' SiratulMustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hambaKu."

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orangyang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuhasal diwaktu mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw:

"Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan: 'Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Kuberpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dandahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digorengdan buah-buahan SYURGA. ' Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu dibumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu."

* Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Islam yang lain.
Ilmuyang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yangmengajarnya meskipun dia sudah mati.
' Dan ( ingatlah ) Allah sentiasamengetahui dengan mendalam akan apa jua yang kamu lakukan.' (SurahAl-Baqarah : 237)
Untuk renungan dan amalan bersama ..
DOA Nabi Allah Yunus
"LAA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINALZHAALIMIIN"



Friday, 3 May 2013

exam fever !

HYEP ! ASSALAMUALAIKUM !

syamil kate ,, kalo kite bagi salam kat orang means kite sayang orang tu ,,
bile die jawab plak ,, die pon sayang kite >,<

back to topik ,,
this week so hectic ! dengan exam la ,, tugas la ,, n whats so ever la ..
dalam week exam pon ,, che wan n daus nak buat meeting ...
hidup ni tak lekang dek tanggungjawab 

yes ! walaupon exam ke ,, tanggungjawab jangan kite abaikan .
jangan sesekali !! paham ! 
nanti kat akhirat , kite kene soal tanggungjawab yang kite pikul ,,
kite buat ke tak ,, 
semuanye akan dipesoal di akhirat kelak :)
zie ! muhasabah diri kay >,<

today ,, sis mira move from bbst ,,
die akan ke DQ .. 
wow ! great ! sis purdah ! 
she have a lot of pearl !!
even kite dapat bersua hanye 4 bulan ,,
tapi pertemuan kite yang amat singkat ni ,
 banyak mutiara yang dapat diambil buat diri yang lemah ni !
thanx sis :)

"setiap pertemuan ,, berakhir dengan perpisahan  "


ahakz ! borink time :)


Saturday, 13 April 2013

Assalamualaikum w.b.t 
olla !! lame tak jumpe ! huhu ^^ 
ye la , bile da form 5 ni agak sibuk skit :) sibuk study kot :) 
uolls semua sihat ? alhamdulillah zie sehat . 



zie bukan nak cite ape ,, memandangkan hari ni tarikh mengikut kalender , 14 APRIL 2013 , 
rupenye tarikh befday zie da lepas :) 
alhamdulillah sambutan amat mengharukan :'(
zie lahir 7APRIL 96 'da tue da '
thanks ibu ayah ! sebab lahirkan zie ke dunia ni ^^ 
tanpe mereka ,, tak tau la zie kat mane skarang ^^
ibu mengandungkan zie selame 9 month 
dan selamat dilahirkan dalam bilik bersalin , atas katil 
di Hospital Tengku Ampuan Rahimah , Klang .
zie lahir pade 12.30 pagi .. 
tgah malam plak tu .


time befday zie ,
 zie dikejutkan dengan bunyi katil .. *katil lame biaselah ~ *
zie pon terbangun ,, toleh kanan kiri ade orang gelak2 perlahan ^^
macam citer hantu plak :)
rupenye beside me HAYATI and HIDAYAH 
zie pelik sangat , asal diorang kat sini ,, 
then tetibe diorang kiss zie n ucap 'epy befday' !! 
owh ! i wonder . my befday rupenye ^^ 
kwang2 XD 


dyorang suruh bersiap sebab hari tu breakfast nasi lemak ..
amek kau ,, terkejar2 pi tandas ,, cuci nuke n whats ever ,,, 
ye la ,, jarang sekali DM menyediakan sarapan 'nasi lemak' 
woohoo ~ dayah amek kan :) 
makan n makan ~ perut kenyang ^^ 

hari tu plak ade latihan badminton :) 
perlawanan hari selase ,, tu yang kene berlatih :) 
kitowang tak join gotong royong :) *lari*
tengah main bad , tetibe ade budak datang , she said zie n jieha kene balik hostel ,,
kitowang pon follow je la ~ 
sebab , budak tu kate ade meeting exco .
sesampai kat hostel ,, tengok semua budak2 f5 basah .. 
dalam hati zie ' ni mesti main simbah2 air '
zie pon pegi la kat pondok near ampaian ..
ceh , kak DC cube buat zie cuak ,, tapi tak jadi pown :)
rupenye nak nyanyikan 
'ALLAH selamatkan kamuu
ALLAH selamatkan kamuu
ALLAH selamatkan ZAKIAH RUSLIM 
ALLAH selamatkan kamuu <3 '



then, eca n semua exco tarik zie ke tengah2 hostel ..
yang lain sibuk isi air dlam baldi ..
zie da macam orang histeria ,, nak lepaskan diri dari dibasahi dengan mereka2 ..
akhir nye ,, zie terperangkap oleh dakapan jieha ,,
amek kau ! dush dush dush .. 
satu satu baldi disimbah ke zie .. pastu ade patut letak baldi kat kepala zie n nyanyi lagyh ^^
seronok kot ^^ 
rase macam disayangi sangat !!! 


time kaseh f5 atas keberhasilan anda buat befday girl dibuli :'(
ha ha ha ~ seronok sangat !! 
rase macam epy sunday la time tu ^^ 
tahniah korang buat zie bahagia sangat sangat !!! 

tapi , sebelom tarikh befday zie lagih .. 
ade insan yang zie sayang sangat !! 
dear kak AUNI text awal2 ,,
tak sangaka she remember my befday ! 
malam tu nak tidor ,, asik tengok je mcg tu sampai tertido :)
rase macam nak hug her n said loudly '   i luv u sis !!!! '
even zie doesn't has sister ,, 
but zie bersyukur sangat!! sebab zie ade kakak pinjaman like u , kak AUNI !! 
saranghae :-* 


alhamdulillah .. thanks YA RABB 
Kau kurniakan insan yang menyayangi ku di sisi ku ,, 
Kau eratkanlah ikatan hati kami ,,
agar perjalan ini menuju redha Mu ..
aminn ya rabbal alaminn >,< 



just for this time :)
see u soon ,, 
if ALLAH give me kekuatan :)